Potřebujete pomoc?

VOLEJTE: 211 155 505

MZd prohrálo soud: Musí ženě zaplatit odškodné 300 tisíc Kč

Featured Image

Městský soud v Praze vyhověl správní žalobě proti Ministerstvu zdravotnictví ČR ve věci zamítnuté žádosti o odškodnění nezákonně sterilizované ženy. Na základě tohoto rozhodnutí muselo ministerstvo své stanovisko přehodnotit a žalobkyni nakonec přiznalo odškodné ve výši 300 000 Kč.

Ženu v soudním sporu zastupovala pražská pobočka advokátní kanceláře Dentons, která od roku 2022 spolupracuje s Ligou lidských práv na poskytování bezplatné právní pomoci obětem nezákonných sterilizací. Právní tým Dentons tvořily advokátky Alžběta Böhmová a Barbora Katráková a advokátní koncipientka Aneta Krulcová za podpory pražského pro bono partnera Jiřího Tomoly.

“ V letech 1966-2012 byly tisíce převážně romských žen československými a následně českými úřady nuceny podepsat souhlas se sterilizací, často aniž by byly informovány o tom, co je předmětem jejich souhlasu, a o všech důsledcích takového jednání. Tuto praxi široce odsoudila OSN a další organizace zaměřující se na ochranu lidských práv,“ uvedla advokátní kancelář Dentons.

V reakci na toto porušování lidských práv přijala česká vláda v roce 2021 zákon o poskytnutí jednorázové peněžní částky ve výši 300 tisíc korun osobám sterilizovaným v rozporu s právem. Právě na základě tohoto zákona bylo žalobkyni přiznáno odškodnění.

„Rozsudek Městského soudu v Praze lze považovat za stěžejní, neboť se jedná o první rozhodnutí, v němž se soudy věcně zabývaly podmínkami, které musely být podle tehdy platné právní úpravy splněny, aby bylo sterilizaci možné považovat za zákonnou,“ uvedla advokátní kancelář s tím, že soud mimo jiné konstatoval, že absence poučení o míře nevratnosti sterilizačního zákroku je důvodem pro přiznání odškodnění.

Tento precedent může mít podle advokátů významný dopad na budoucí případy, protože Ministerstvo zdravotnictví bude muset tento právní názor zohledňovat při posuzování dalších žádostí o odškodnění. O odškodnění je možné žádat do konce roku 2024.

S podezřením na nucené sterilizace především romských žen přišlo v roce 2004 Evropské centrum pro práva Romů (ERRC). Desítky žen se pak přihlásily ombudsmanovi, některé se obrátily i na soudy. Vládní výbor proti mučení navrhl zavedení odškodného už v roce 2006. V roce 2009 se za protiprávní zákroky tehdejší kabinet omluvil. O odškodnění podle zákona mohou oběti žádat od roku 2022. Osoby, které zákrok podstoupily mezi 1. červencem 1966 a 31. březnem 2012 bez svobodného rozhodnutí a informací o dopadech, mohou od státu získat 300.000 korun.