Potřebujete pomoc?

VOLEJTE: 211 155 505

Proč vznikla tato stránka?

Webová stránka posledni-sance.cz vznikla ve spolupráci organizací ROMEA a ARA ART jako součást kampaně zaměřené na informování žen, které byly v minulosti nezákonně sterilizovány, o jejich právu na odškodnění. Cílem tohoto projektu, který je realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky, je zvýšit povědomí o možnostech žádat o odškodnění, jehož lhůta končí na konci roku 2024, a poskytnout ženám i jejich rodinám srozumitelné a přístupné informace.

Projekt se zaměřuje na odstranění překážek, kterým tyto ženy při podávání žádostí čelí. Mnoho žadatelek naráží na složitý právní jazyk a komplikovanou administrativu, což může vést k tomu, že se v procesu ztratí nebo jej vzdají. Web posledni-sance.cz proto poskytuje všechny potřebné informace přehledně a v dostupné formě, včetně návodů, tipů a kontaktů na organizace, které mohou žadatelkám pomoci.

Na stránce najdete nejen články, rozhovory a diskuse s odborníky, ale i videa a další podpůrné materiály, které byly vytvořeny speciálně pro tento projekt. K dispozici jsou také formuláře a dokumenty potřebné k podání žádosti o odškodnění. Naším cílem je poskytnout podporu ženám, aby mohly uplatnit svá práva a překonat bariéry, které jim brání v dosažení spravedlnosti.

Pozor!

Žádost musí být doručena nejpozději do 1. ledna 2025. Pokud bude žádost odeslána po tomto datu, nárok na odškodnění zaniká.

Kam žádosti doručit

Vyplněnou žádost je nutné doručit na Ministerstvo zdravotnictví jedním z těchto způsobů:

Doporučenou poštou

Ministerstvo zdravotnictví ČR,
Odbor právní
Palackého nám. 4
128 01 Praha 2

Datovou schránkou

Pokud máte datovou schránku, zašlete žádost na datovou schránku Ministerstva: pv8aaxd

E-mailem

Žádost můžete odeslat emailem na adresu mzcr@mzcr.cz, ale musí obsahovat ověřený elektronický podpis.